Agenda »
DESFILADA DE MIQUELETS

DIUMENGE AL MATÍ MIQUELETS DE CATALUNYA COMMEMORA A SOLSONA EL DIA DEL SOLDAT CATALÀ

L’associació plantarà una tenda al racó del Joc de la Pilota, davant l’absis de la catedral, i recrearà una desfilada pel nucli antic amb un acte final a la plaça del Consell Comarcal

Diumenge al matí Miquelets de Catalunya commemora a Solsona el Dia del Soldat Català  Foto de Carles Quintana
Solsona ha estat la ciutat escollida enguany per l’associació Miquelets de Catalunya per celebrar, aquest diumenge, dia 24, el Dia del Soldat Català (dia 26), que commemora la victòria de les tropes catalanes en front de les del rei Felip IV a la batalla de Montjuïc el 1641. Al matí l’entitat de reconstrucció històrica plantarà una tenda d’oficials catalans que es podrà visitar al racó del Joc de la Pilota, davant l’absis de la catedral, i de dos quarts de dotze a dotze del migdia realitzarà una desfilada pel nucli antic que acabarà amb un acte breu a la plaça del Consell Comarcal del Solsonès.
Aquesta iniciativa que fa parada a Solsona amb la col·laboració de la regidoria de Cultura s’emmarca en un projecte més ampli de Miquelets de Catalunya: l’octubre passat va iniciar una marxa de nou etapes per commemorar la que va començar el 18 de setembre de 1713, quan el general Moragues signà l’acord de capitulació de la fortalesa de Castellciutat,  a la Seu d’Urgell. Aleshores els soldats de la guarnició van quedar lliures i van fer via cap a Barcelona al llarg de 180 quilòmetres.
L’octubre passat es van recórrer les dues primeres etapes, des de Castellciutat fins a Oliana. Aquest cap de setmana Miquelets de Catalunya reprendrà la marxa amb les dues etapes següents, des de la població alturgellenca fins a Solsona. Divendres realitzaran un petit campament a Ogern i diumenge s’escenificarà l’acte central a la capital del Solsonès, en el qual es mobilitzaran una quinzena de persones vestides d’època.
El Dia del Soldat Català és una commemoració de simbolisme històric amb què es ret homenatge a tots aquells que han lluitat contra l’ocupació francesa i espanyola.  Miquelets de Catalunya té la voluntat de portar aquest acte a totes les comarques catalanes de forma itinerant.
L’entitat responsable d’aquesta recreació històrica convida tota la població a caminar amb els soldats en alguna de les etapes, a visitar el campament d’Ogern o Solsona i a participar en la desfilada posterior per fer-ne memòria. Hi col·laboren els Amics de Castellciutat i diversos ajuntaments.
Itinerari de la desfilada dels miquelets (11.30 – 12 h):
Portal del Pont – c/ de Sant Miquel – pl. Major – c/ de Llobera – c/ de Sant Pere – c/ del Castell – pl. de Sant Joan – c/ de la Regata – c/ dels Dominics – pl. del Consell Comarcal

« Torna