Agenda »
Exposició Nadals de guix

Nadals de guix

pessebres 1889-1967

Joan Cuadrench i Margineda va néixer a Solsona, el 1889 en el sí d’una família de comerciants molt vinculada al teixit cultural de l’època.

En la construcció dels pessebres seguia una metodologia molt acurada: primer dibuixava un esbós de tota la composició, seguidament feia unes plaques amb guix on hi marcava les pedres, els portals, les finestres i les portes amb la punta d’un ganivet, amb el mateix material i sistema executava les roques i les muntanyes; com a artista i detallista que era, tenia molta paciència buscant branques i matolls de timó per simular els arbres, així com en la realització de les teules, carbasses, testos de flors, cistelles, escales de fusta, menjadores, llenya…

Per tots aquests objectes petits emprava guix, fang o fusta per a la seva elaboració, assolint unes proporcions que donaven una gran harmonia al conjunt. Les seves primeres obres eren desmuntades una vegada passades les festes de Nadal, guardant-ne algunes peces per a d’altres composicions. Anys després, els pessebres que construïa es mostraven al públic a un aparador de la botiga de roba del seu fill Pere Cuadrench i Casserras, a Cal Bufau.

Va guanyar diferents premis i reconeixents als cercles pessebristes més importants de Catalunya. Aquest llegat artístic ha sobreviscut gràcies a la família que n’és dipositària, i que aquest Nadal trencaran amb la tradició, de més de 60 anys, d’habilitar aquests pessebres a casa seva.

L’exposició es pot veure a la Sala Gris (C/ Sant Miquel) durant tots els dies de festes de Nadal.

 

« Torna